Belastingvrij schenken voor eigen woning

Extra aflossen? Nieuwe woning? Deze regeling kan van pas komen


Schenking voor eigen woning

In 2022 mag iedereen tussen 18 en 40 jaar eenmalig belastingvrij een schenking van maximaal € 106.671 ontvangen. Een voorwaarde om hiervoor in aanmerking te komen is dat de schenking wordt gebruikt ter verwerving of verbouwing van een eigen woning. Met de schenking kunnen woningbezitters hun hypotheekschuld verlagen. Dit kan bij aankoop van de woning, maar ook tussentijds.

Laatste jaar

U kunt alleen dit jaar nog gebruik maken van de vrijstelling van € 106.671. Vanaf 1 januari 2023 wordt het bedrag van de vrijstelling namelijk fors verlaagd naar € 27.231. In 2024 verdwijnt de vrijstelling zelfs helemaal.

Besparing

De besparing door deze regeling is aanzienlijk. Als een ouder € 100.000 schenkt aan een kind is ongeveer € 4.700 minder schenkbelasting verschuldigd.

Schenken met overwaarde

Wilt u geld schenken aan uw kind of kleinkind, maar heeft u dit geld niet op de bank staan? Heeft u wel een eigen woning die veel meer waard is dan uw hypotheek? Dan kunt u ook overwegen om uw overwaarde te verzilveren. U sluit dan een hogere hypotheek af en gebruikt dit geld dan voor de schenking. Hier zijn zelfs speciale hypotheken voor ontwikkeld. Wilt u hier meer over weten? WIj vertellen u er graag alles over!


Boeterente beperken door spreiden schenking

De schenking kan over drie aansluitende jaren verdeeld worden. De ontvanger moet dan in ieder jaar in de aangifte schenkbelasting opnieuw een beroep doen op de verhoogde schenkvrijstelling. Het kan voordelig zijn om hier gebruik van te maken. Bijvoorbeeld om uw boeterente te beperken. De ontvanger moet wel elk jaar aan de leeftijdsvoorwaarde voldoen.

Voorwaarden

  • Het betreft een eenmalige schenking.
  • De begunstigde moet tussen 18 en 40 jaar oud zijn.
  • De schenking moet worden aangewend voor:

    • de verwerving of verbouwing van een eigen woning;
    • de afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming met betrekking tot die woning;
    • de aflossing van de eigenwoningschuld (hypotheek) of een restschuld ontstaan na verkoop van een woning van de ontvanger.

Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u